RSS Feed

Pana si lectia de gramatica a fost un plagiat…

vezi toate articolele de
29 Jun 2013 la 11:20 12 comentarii 2850 vizualizari.

O ştiţi pe profa de română ce a „predat” celebra lecţie de gramatică pe facebook, mesaj devenit viral şi însumând peste 2500 de likeuri? Chifan Ramona Elena. Remarcată peste noapte pentru iniţiativa lăudabilă, atitudine şi fler didactic. Poate aţi aflat, nu ştiu cum să vă zic, parcă îmi vine a plânge cu un ochi şi a râde cu altul, chestia e că profa a plagiat. Şi nu oricum, ci cu nesimţire.

În 28 mai 2013, Anca Ţenea publica pe pagina GENTLEMEN’S QUARTERLY articolul „Cui îi e frică de cratimă”. Articolul a adunat vreo 19 comentarii şi peste 1000 de share-uri pe Facebook. O săptămână mai târziu, Chifan Ramona Elena publica pe pagina sa de facebook o variantă mai stufoasă a aceluiaşi articol, dedicată elevilor săi. Însă lecţia ei de limba română a marcat un succes răsunător, mii de oameni au apreciat mesajul său, televiziunile, presa au preluat şi mediatizat cazul, profa a devenit vedetă. Dacă nu aţi făcut-o, vă invit să parcurgeţi cele două articole, să sesizaţi evidenţa plagiatului. Sunt preluate exemple cuvânt cu cuvânt şi, mai penibil decât atât, e preluată până şi greşeala cu dragele/dragile remarcată de un comentator la articolul Ancăi Ţenea. Profa de română a crezut, probabil, că nimeni nu o să (se) sesizeze, cu atât mai puţin autoarea articolului original. Însă, surpriză:

Cu sursă sau fără?! Pe bune?! Cum ar veni, nu ar fi fost niciun motiv de supărare dacă badea Ion s-ar fi pretins autorul Luceafărului, iar când Eminescu urma să-l tragă de mânecă, ar fi exclamat uimit şi nevinovat că unde-i problema?! Însă când un astfel de răspuns ieftin vine din partea unui profesor de română, nu ştiu…  Cum bine  se vede, articolul original e semnat. Şi atunci, întrebarea e, ce scuză are profesoara în cauză pentru că a omis sursa?! Ah, şi când îmi amintesc ce bătaie de cap aveam în facultate cu notele de subsol şi regulile de întocmire a bibliografiei… Şi ce răspuns viclean şi josnic a dat celei de la care, fără dar şi poate, a furat. Culmea ironiei, hoaţa e profesoară de română.

Acum, s-o-nţelegem şi pe dânsa. A vrut să impresioneze, să epateze, să pozeze într-un vajnic apărător al gramaticii noastre. N-a anticipat că mesajul va fi într-atât de apreciat, că va apărea în ziare, la tv. Ce nu pricep eu, însă, e: după ce Anca Ţenea i-a atras atenţia într-un mod elegant că a furat, de ce nu a menţionat, într-o precizare ulterioară, într-un later edit, care este sursa multor dintre exemplele pe care şi le-a asumat?

Fără dubiu, un caz de plagiat de ce mai joasă speţă, ordinar. Vreau să cred că multora dintre elevii care au înţeles cu ce se laudă această profă, aflaţi în locul ei, le-ar fi crăpat obrazul de ruşine. Şi că n-ar fi în halul ăsta de dobitoci, să preia exemplele cuvânt cu cuvânt atunci când încropesc de pe net referate. Şi că o vor dispreţui pentru că s-a dovedit o impostoare, pentru minciună, furt intelectual, pentru că i-a înşelat.

În încheiere, întreb şi eu, ce notă merită această profesoară de română pentru iniţiativa sa didactică din online, după ce a încălcat dreptul de autor şi s-a făcut vinovată de furt intelectual? Nota 4, corigenţa, exmatricularea? Scădem nota la purtare?!

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 12 comments
 • 1

  Aveţi mare dreptate, domnişoară Cudi! Din păcate, sunt foarte multe profesoare care apelează la plagiat. Am spus profesoare, pentru că ele formează, în cea mai mare parte, personalul didactic. ,,Celebrele” culegeri de comentarii, care fac mai mult rău decât bine elevilor, sunt pline de texte lipsite de originalitate, schematice, multe dintre ele cu pasaje aproape copiate din alte lucrări. Aşa se face Româna în ziua de azi. Şi, apropo de ortografie: ştiţi cât i se scade la bacalaureat unui absolvent care are lucrarea plină de greşeli de ortografie? Doar 0,40 puncte, adică nici o jumătate de punct. Şi astfel termină liceul extrem de mulţi semianalfabeţi, agramaţi. Aşa că, ce să mai comentăm!

 • 2

  Nu imi permit sa generalizez in privinta personalului didactic, stiu doar ca profesoara in cauza a plagiat si nu si-a indreptat greseala nici in ultimul ceas.In rest sunt de acord cu dumneavoastra.

 • 3

  Ce atata scandal ! Ce daca este plagiatoare. Daca se marita cu cine trebuie ajunge Prim Ministru. Chiar daca este deja maritata poate divorta, ca mai stim noi un caz, si sa-si aleaga socrul potrivit.

 • 4

  Eu personal mi-as da demisia din jurnalism daca as ajunge sa scriu articole despre plagiatul unei lectii de gramatica. In alta ordine de idei, atat timp cat articolul a fost scris pentru elevii doamnei profesoare nu inteleg de ce se pune atat de mult accent pe plagiat. Articolul/ textul/ pasajul NU a fost dat spre publicare. In acest caz citarea unei surse de provenienta al articolului nu ar fi fost obligatorie. Cu alte cuvinte eu daca vorbesc cu vecinul meu despre planeta marte, si spun ca “Aceasta este rosie datorita oxizilor de fier”, EU ar trebui sa citez comunicatul NASA de pe data de X conform caruia acestia au dedus datorita analizelor solului si a unor spectre ……. ca prezenta oxizilor de fier o fac rosie. Daca discutia aceasta ar ajunge mediatizata eu as putea fi acuzat de plagiat pentru ca nu am citat sursa. Cam asa functioneaza plagiatul in romania. Acest subiect chiar este ridicol, s-a ajuns ca educatia sa fie plagiata.

 • 5

  Interesanta perspectiva… Totusi, profesoara in cauza a postat pe facebook, asumandu-si textul, la fel de bine cum ar fi putut sa-l posteze pe un blog. Si vorbim aici despre simplul si cinstitul gest de a fi precizat cui se datoreaza mare parte dintre exemplele sale, ca sa stim a cui munca, a cui creativitate apreciem. E vorba de moralitate… sau aceasta o anihilam in scop didactic?

 • 6

  Parerea mea e ca, asa cum se intampla de obicei, cand ne frigem cu ciorba, incepem sa suflam aiurea in iaurt.

  Plagiatul este insusirea partiala sau completa a unei OPERE artistice, literare sau stiintifice. Ce fel de opera stiintifica e o lectie de gramatica, ce noutati fantastice a continut acel eseu original de pe feisbuc, in afara de cateva banale corectii gramaticale pe care le intalnim probabil, predate in zilnic in fiecare scoala din Romania?

  Pentru a fi un plagiat desavarsit, hotia intelectuala ar trebui sa aduca si beneficii, materiale sau cel putin de autoritate. Pai ce beneficii i-a adus acelei fatuci, “publicarea” pe feisbuc, care nu e decat o cloaca de discutii si barfe, a acelui articol. Haideti sa fim seriosi.

  Prin aceste “plagiate” de tot hazul se ajunge de fapt sa bagam in ceata adevaratele hotii intelectuale care produc efecte catastrofale in societate, cum ar fi cel a lui ponta, si care, prin plagiatul nesimtit pe care l-a facut nu ar fi ajuns prim ministru si nu ar fi bulversat toate cutumele in materie.

 • 7

  Cum ar veni, pot fura de la tine din curte paragrafe cu caruta, ziua in amiaza mare, pentru ca nu fac parte dintr-o OPERA… Nu e vorba de beneficii, ci de despre corectitudine. Sau daca suntem mici, insignifianti si banali, nu mai conteaza? Daca nu e vorba de o opera, inchidem ochii, acceptam, ii dam inainte si aplaudam pe cei care-si asuma ideile altora? Pe de alta parte, furtul in cauza a adus si beneficii profesoarei. Aprecierile de pe facebook, comentariile, stirile tv, ziarele au trasformat-o intr-o eroina nationala, profesoara model etc. Dupa cum se vede, nu si in ochii mei.

 • 8

  Nici unul din articolele fetelor nu poate beneficia de drepturi de autor, deoarece:

  “Nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor următoarele: ► ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;” orda.ro/../

  Daca nu e “opera”, canci plagiat.

 • 9

  Bla bla bla. Condamn o fapta nedemna a unui dascal care si-a asumat munca unei terte persoane. Prin articolul asta dezaprob atitudinea profesoarei care, desi a fost atentionata elegant ca nu e ok cum a procedat, a fost afectata fix undeva. E vorba de moralitate, corectitudine si exemplu dat propriilor elevi. Indiferent cat de rigida ar fi definitia plagiatului sau permisiva, in sensul negativ, legislatia in vigoare, pentru mine profa de fata este o plagiatoare, nu conteaza ce loc bifeaza in ierarhia valorii, nu conteaza ca e vorba de o lucrare de specialitate, de o “opera”, conteaza ca a luat ceva de la altul fara a semnala si a pretins ca e al ei. Eu nu dau gaura la macaroana cu un astfel de articol, nu suflu in iaurt, eu nu sunt jurnalist, eu atrag atentia din “confortabilul” tron al subiectivitatii mele. Pur si simplu aceasta profesoara a gresit. Nasol de tot, parerea MEA.

 • 10

  In raspunsul doamnei Chifan catre doamna Țenea apare textul ”cele cateva expresii la care ai facut referire le-am vazut postate” care este, cred, o constructie gresita.

  Ar trebui să sune fie ”pe cele cateva expresii (…) le-am vazut postate” fie ”(eu) am vazut postate cele cateva expresii”

  E greu sub lumina reflectoarelor. Incep sa se vada detalii deranjante.

 • 11

  si ma refer la Ponta premierul, nu avem exemplul plagiatului si hotului in toate domeniile de activitate, in special la virf?…incepind cu parlamentul? ce s afaca saraca profesoara ,urmeaza modele…

 • 12

  Ramona-Elena Chifan s-a gândit să ţină o lecţie de gramatică şi dincolo de spaţiul rigid al clasei, fiind convinsă că elevii se vor arăta mult mai receptivi. „La sfârşitul orelor de română le-am spus că le voi aminti şi pe facebook normele de scriere, fiind sigură că, atunci când vor ajunge acasă, prima dată vor deschide facebook-ul, nu caietul sau portofoliul de limba română. Şi de la această glumiţă am încropit postarea. Copiii au fost foarte încântaţi şi au reţinut lucrurile postate acolo. Voi mai scrie astfel de lucruri dacă au un impact benefic asupra lor. Nu au chiar toţi calculator, dar cel puţin de trei ori pe săptămână se mai duc unii la alţii să se joace, să-şi verifice facebook-ul, să mai facă şi o temă pe lângă asta”, a menţionat Ramona-Elena Chifan. Profesoara în vârstă de 25 de ani îi determină pe elevi să-şi îmbunătăţească exprimarea, fără să-i certe sau să-i sperie cu note mici. „Eu sunt acolo la clasă ca să-i ajut, ca să-i îndrum, nu ca să mă supăr din cauză că fac anumite greşeli. Suntem parteneri în educaţie. De când i-am preluat, am încercat în primă fază să elimin cacofoniile; ele mi se pare cele mai deranjante. Într-un final, vor învăţa să spună pe care în loc de care, să folosească virgula după o gerunzială…”, e de părere profesoara.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
M-am născut în zodia capricornului, altminteri s-ar putea spune că sunt un fel de ţap ispăşitor. Nu mă remarc prin superlative, haruri şi iscusinţe aparte, sunt încăpăţânată, pentru unii previzibilă, pentru cei mai mulţi, nu. Mi se spune Cudi, simplu, sunt sinceră şi  incompetentă pe toate planurile, obsesiv-compulsivă (holică) şi încontinuu însoţită de al meu fidel şi imaginar tovarăş de drum, Sancho Panza. Care imaginaţie-mi tinde spre patologic dar e consistentă, suficient cât să molipsesc cu închipuiri cea mai de preţ reuşită a vieţii mele, cea mai frumoasă prinţesă, the one and only, fetiţa mea (parafrazând un prieten, “Cudi 2.0, acum, cu mai mult
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!